Ciaper kapusta z żeberkami w glazurze imbirowo-miodowej

Składniki

1kg  kapusty kiszonej

1kg ziemniaków

pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie

cukier

ocet 10%

boczek wędzony  około 20 dag.

żeberka mięsne

warzywa ( marchewka, pietruszka, seler korzeń)

świeży imbir

czosnek

płatki chili

miód

Sposób  przygotowania:Ciaper kapusta Kapustkę kroimy i gotujemy do miękkości, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę ziół prowansalskich. Ziemniaki obieramy i także gotujemy do miękkości w  osolonej wodzie.Ziemniaczki tłuczemy dosyć mocno, dodajemy odcedzoną kapustę , przyprawiamy solą i pieprzem, usmażonym boczkiem na patelni, odrobiną cukru i octu.Żeberka w glazurze imbirowo- miodowej

Mięsne żeberka nacieramy potartym imbirem, czosnkiem i  nacieramy miodem. Możemy również doprawić płatkami chili. Najlepiej żeberka przed pieczeniem wstawić na całą noc do lodówki.  Następnie kroimy w grubą kostkę marchewkę, pietruszkę, seler korzeń i wkładamy do brytfanki. Na warzywa kładziemy wcześniej przygotowane żeberka i pieczemy  w średnio nagrzanym piekarniku (180-190°C) około 60-90 minut. Mięso powinno odchodzić od kości.

 

 

 

 

 

 

 

1 komentarz

  1. 11-28-2013

    Pyszne danie. Mój mąż zajadał aż mu się uszy trzęsły. :) Mniam…

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>