DSC_9579blog

Schab egzotyczny

Składniki:

1. 1 kg schabu bez kości

2. Suszone owoce: morele, figi, daktyle

3. 2-3 pomarańcze

4. bulion warzywny

5. sól, pieprz

 

Schab starannie umyć pod bieżącą wodą. Ostrym nożem o długim ostrzu wyciąć w mięsie podłużny otwór. Schab ułożyć na sicie i sparzyć wrzątkiem i poczekać, aż ocieknie. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem. Otwór w schabie napełnić suszonymi owocami na przemian. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić w plasterki, następnie obłożyć nimi wierzch oraz boki schabu. Każdy plasterek umocować za pomocą goździka lub wykałaczki. Piec w naczyniu żaroodpornym w nagrzanym piekarniku 70-80 minut w temperaturze 180° C. Podlewać bulionem warzywnym.

Smacznego !

DSC_9569blog

DSC_9572blog

 

1 komentarz

  1. 3-28-2013

    Wygląda przepysznie!MASZ TALENT NASZA KSIĘGOWO!!!

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>